Ahmet Genç

Dr. Ahmet Genç

23 Ekim 2020

Ahmet Genç

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Son Mevzuat Düzenlemeleri (Tüm düzenlemeler SEDDK ve TSB web sayfasında mevcuttur)

 

Sigortacılıkta Tahkim Yönetmeliği Değişikliği

   - İtiraz hakemi olma ile ilgili yeni bazı şartlar getirilmesi,

   - Sigorta hakemliği yapan avukatların sigorta şirketleri adına avukatlık yapmamaları ile ilgili kural getirilmesi

Yıllık Gelir Sigortası ile ilgili Yönetmelik Değişikliği

    - 56 yaş üstü kişiler için iradın en fazla 9 yıl ertelenebileceği kuralı getirildi.

TBMM Genel Kurulunda Kabul Edilen ve Resmi Gazete'de Yayımlanan Kanun Düzenlemeleri

   1. 18 Yaş Altı İçin BES Düzenlemesi 2. Vakıf ve Sandıklardan Aktarım İçin Vergi Avantajının 2023'e Uzatılması 3. Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) nin Kuruluşu 

 4. Trafik sigortasında Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra ortaya çıkan boşluğun giderilmesi.

Katılım Sigortacılığı Yönetmelik Değişikliği   

Katılım Sigortacılığında (Tekafül) Mevcut Yöntemlere İlave Olarak Danışma Kurullarının Uygun Göreceği Diğer Yöntemlerin Yolunun Açılması  2. Danışma Kurullarına İlişkin Ayrıntılı Düzenleme  3. Pencere Usulünün 2021 Yılı Sonunda Kaldırılması.

Trafik Sigortasında Tavan Fiyat Uygulamasına Devam Kararı

Trafik Sigortası Anayasa Mahkemesi Kararı

SEDDK Teşkilat Yönetmeliği

Sigorta Şirketi Kuruluşunda Ruhsat Asgari Sermaye Tutarlarının Artırılması

9 Kasım 2020 tarihli Genelge ile taban sermaye tutarı 25 milyon TL'ye çıkarılmıştır. Ruhsat bazında sermaye tutarları da artırılmıştır. Bunun sonucunda hayatdışı grubunda tüm ruhsatları almak isteyenler için toplam 120 milyon TL, hayat grubunda tüm ruhsatları almak isteyenler için 147 milyon TL ve reasürans için toplam 85 milyon TL sermaye öngörülmüştür. Burada dikkat çeken hususlar; 1. Hayatdışında Kara Araçları Sorumluluk (trafik sigortası bunun içindedir) için 30 milyon TL gibi yüksek bir tutarın şart olarak getirilmesi, genel sorumluluk branşı için de 10 milyon TL şartı getirilmesi, diğer branşlarda en yüksek tutarın 5 milyonla sınırlı tutulması, 2. Hayat grubunda yalnızca İrat Ödemeleri branşı için 100 milyon TL gibi yüksek bir tutarın şart koşulması, 3. Reasürans için 85 milyon gibi nispeten daha düşük bir rakamın öngörülmesidir. Daha önce bu tutarlar 40 milyon TL civarında idi.    

 

 Alacak Sigortası ile İlgili Düzenleme

 25 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete'de yapılmış düzenleme ile kapsam genişletiliyor. Yalnızca mikro KOBİ'ler kapsamda iken tüm KOBİ'ler (cirosu 125 milyon TL'ye kadar) kapsama alınıyor.

 19 Ağustos 2020'de ise aracı komisyonu yüzde 12'den yüzde 15'e çıkarılıyor. Acentenin payı yüzde 9'dan 12'ye çıkarılıyor.

 2020 yılı prim üretimine göre bu branşta dağıtım kanalları bakımından en büyük pay yüzde 40 ile bankalara ait. Bankaları yüzde 30 ile brokerler ve yüzde 29 ile acenteler takip ediyor.